Obežník SZV č. 11/2020 Usmernenie k včeláreniu vs COVID-19.

   1. Usmernenie k vykonávaniu klinických prehliadok a odber vzoriek

Poverenia na výkon klinických prehliadok včelstiev a odber vzoriek v rámci programu eradikácie MVP vydá príslušná RVPS. ŠVPS SR neeviduje žiaden problém s ich vydávaním. Pri vydávaní je zohľadnená aj skutočnosť, že niektorí AÚVL z dôvodu zrušenia školení nemajú platné preškolenie, ktoré je potrebné každé 3 roky absolvovať – poverenia im môžu byť vydané a školenie sa následne uskutoční.

Klinické prehliadky vykonajú asistenti úradných veterinárnych lekárov v rámci prehliadok včelstiev na mor včelieho plodu v termíne od 1. apríla do 30. augusta príslušného kalendárneho roka, v závislosti od rozhodnutia miestne príslušnej RVPS. Dokumenty o vykonaní prehliadky je potrebné odovzdať príslušnej RVPS, ktorá vydala poverenie.

Pri vykonávaní klinických prehliadok je potrebné dodržiavať všetky opatrenia na zabránenie šírenia COVID-19, ktoré boli prijaté na najvyššej úrovni ústredným krízovým štábom SR a ktoré sú prezentované širokej verejnosti (rúška, zásady hygieny, odstup ľudí od seba na patričnú vzdialenosť, vystríhať sa zhromažďovaniu väčšieho počtu ľudí na malom priestore atď.). Hygienické potreby (rúška, rukavice) si zabezpečuje AÚVL samostatne.

   2. Usmernenie k premiestňovaniu včelstiev – kočovanie

Včelári po splnení podmienok na kočovanie (vyšetrenie meliva, klinické prehliadky, dodržiavanie eradikačného programu) môžu ísť kočovať.

Pri presune včelstiev je potrebné dodržiavať všetky opatrenia na zabránenie šírenia COVID-19, ktoré boli prijaté na najvyššej úrovni ústredným krízovým štábom SR a ktoré sú prezentované širokej verejnosti (rúška, zásady hygieny, odstup ľudí od seba na patričnú vzdialenosť, vystríhať sa zhromažďovaniu väčšieho počtu ľudí na malom priestore atď.).

Označenie technických prostriedkov na presun včelstiev rieši cestný zákon a s ním súvisiaca legislatíva.

   3. Usmernenie v prípade uzavretia obcí a miest

Ak príde zo strany štátu k uzavretiu obcí a miest, budú stanovené opatrenia, ktoré bude treba pri starostlivosti o zvieratá dodržiavať. ŠVPS SR v súčasnosti nemá vedomosť aké opatrenia a v akom rozsahu by boli stanovené. Starostlivosť o zvieratá teda aj včely bude musieť byť zabezpečená aj pri krízovom stave samozrejme za dodržania vydaných opatrení. Zvieratám treba zabezpečovať ich nároky na kŕmenie, dostatok vody a ostatnú nevyhnutnú starostlivosť. Otázka preukazovania vlastníckeho resp. držiteľského vzťahu k zvieratám bude oznámený príslušným krízovým štábom.

Každý chovateľ hospodárskych zvierat je povinný sa riadiť rozhodnutiami Ústredného krízového štábu SR, ÚVZ SR a ich pokynmi, ktoré sú nadriadené tomuto usmerneniu SZV.